Solpaneler – ”prylar” som gör gott

Jag har i en tidigare artikel listat prylar som får dig att coola ner under sommaren. I denna artikel tänkte jag däremot prata om prylar som gör dig laddad till tänderna. Eller åtminstone din bostad. Jag pratar såklart om solpaneler!

 Ett initiativ för miljön

Solceller har på senaste år varit en het potatis. Bland många andra ting (däribland elcyklar) har dem subventionerats av staten för att locka ännu fler att göra gott för miljön. Att montera solpaneler på taket gör däremot inte bara gott för miljön, utan även för din plånbok. Efter den initiala investeringen är du igång och producerar kostnadsfri el i många årtionden framöver.

Som en medelålders man (eller en man i sina bästa år som jag brukar säga) växte jag upp med kolkraft och bensin. Jag har därför inte reflekterat särskilt mycket över det här med solenergi tidigare, men nu jäklar håller jag på att komma på andra tankar. Efter att ha tagit del av de starka fördelarna med solenergi funderar jag själv på att ta ett initiativ för miljön.

5 fördelar med solenergi 

  1. Solenergi är positivt för miljön samtidigt som det orsakar näst intill noll påverkan på djur, natur och människor.
  2. Solen är en oändlig resurs.
  3. Det skapas mycket överskott som sedan kan säljas vidare med en avkastning på ca 5–10%.
  4. Produktionen av solel varken luktar, stör eller släpper ut smuts.
  5. Dagens solpaneler har en lång livslängd på ca 25–30+ år.

PS! för dig som inte vill installera solpaneler på huset finns det även mindre, bärbara solceller som kan tas med på semestern för att ladda mobilen. Slå ett slag för miljön du också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × fyra =