Historien bakom Gearhead

Här kommer ett urval av text från den gamla webbsidan på Gearhead.se

”Gearhead är det något missvisande namnet på den här sidan. Ursprungligen skulle sidan handla om nyttiga prylar men kom istället handla om militärhistoria. Ja, kanske inte själva historien utan mer bilder från olika platser som haft en militär funktion under kalla kriget. Jag har under åren besökt ett antal platser och tyckte det var synd att de bilder jag tagit ska ligga och skräpa på min hårddisk. Så jag gjorde den här sidan istället, se den som en minnesbok eller en bildutställning.

Nu lagom till 1-års jubileet så har jag gjort några tekniska uppdateringar av sidan och rensat bort bilder som inte har direkt militärhistorisk koppling. Jag har också försökt göra sidorna lite mer logiskt uppbyggda samt kompletterat sidan med länkar till andra relaterade platser som dykt upp under året.
Jag har skrotat den engelska versionen och den kommer, av besöksstatistiken att döma, inte saknas av så många.

Det är för närvarande inga nya bilder upplagda men det kommer då de ramlat igenom sökgranskningen. I samband med att det är klart kommer även fotoalbumen att byggas om och uppdateras.”

”Många av de stora byggnationer som gjordes under kalla kriget är okända. Många miljarder investerades i olika anläggningar till skydd för både vapensystem och befolkning. Nu är ju kalla kriget över men dessvärre försvinner även spåren av det. Mängder med förband och materiel som tillkommit under stor möda avvecklas. Skyddade anläggningar för totalförsvaret töms och gjuts igen, ofta utan att lämna ett spår. Många anläggningar var sĺ hemliga att ingen ens fĺr veta att de existerat. På den här sidan har jag lagt upp några bilder som jag tagit. De visar ställen som inte längre har någon funktion i dagens försvar. Platser som kanske inte längre finns kvar. Bilderna är mitt bidrag till att visa lite av det som en gång funnits.”